1 jaar Impact!

In september 2013 begon Starters4Communities met het eerste pilot programma in de Indische Buurt in Amsterdam Oost. Hoogste tijd voor een terugblik! Een jaar later hebben we vier programma’s afgerond in verschillende wijken in Amsterdam en Utrecht. Maar liefst 80 starters namen deel en ondersteunden 24 bewonersinitiatieven! Van alle deelnemers vonden 31 starters dankzij S4C een betaalde opdracht of werk op niveau!

Onze visie & werkwijze

Starters4Communities is opgericht voor het behalen van twee doeleinden;

 • De kansen van starters op de arbeidsmarkt versterken
 • De impact, het bereik en de duurzaamheid van bewonersinitiatieven vergroten.

We bereiken dit met onze training en werkervaringsprogramma’s. Gedurende vijf maanden zet een groep van 20 starters op de arbeidsmarkt zich in om een aantal bewonersinitiatieven te helpen opzetten of versterken. Wij ondersteunen de starters met een workshop series, coaching, toegang tot professionele netwerken, peer-to-peer support sessies en handige resources. Terwijl bewoners steun krijgen voor hun wijkinitiatieven, doen de starters relevante werkervaring, praktische vaardigheden en netwerken op en maken zij kennis met sociaal ondernemen.

Onze impact: Versterkte arbeidskansen

Als sociale onderneming proberen wij de impact van onze programma’s zo goed mogelijk te meten. Dit doen we door middel van anonieme evaluatieformulieren en diepte-interviews.
Sinds de oprichting deden er maar liefst 80 starters mee aan onze programma’s, waarvan 70 starters het gehele programma afronden. Van alle deelnemers vonden 31 starters betaald werk op niveau, dankzij deelname aan S4C. Zie hier wat cijfers;

 • 17 starters zijn als freelancer begonnen of hun eigen onderneming aan het opzetten.
 • 9 starters konden aan de slag bij het S4C project waar zij aan werkten of bij een direct betrokken stakeholder.
 • 12 starters vonden een betaalde baan, opdracht of traineeship dankzij een sterker CV/ vergroot netwerk/ aanbeveling of tip van een andere starter of vacature gevonden via S4C.
 • 9 starters zijn bij S4C komen werken als (junior) programma coördinator.

Hiernaast zegt 83% van de deelnemers een sterker CV te hebben dankzij deelname, denkt 69% hun kansen op de arbeidsmarkt te hebben versterkt en heeft 94% meer kennis van sociaal ondernemen.

Onze impact: Sterkere bewonersinitiatieven

Tijdens de afgelopen vier programma’s werden er maar liefst 24 bewonersinitiatieven ondersteund. Hoewel we nog op de resultaten van een paar evaluaties wachten, kunnen we nu al zeggen dat ongeveer

 • 94% van de ondersteunde bewoners aangeeft te zijn verder geholpen door de starters. Zie hier een overzicht van de resultaten genoemd door de bewoners;
 • 81% De starters hebben mijn idee/ initiatief verder uitgewerkt en vormgegeven.
 • 56% Ik heb nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan
 • 19% Ik heb nieuwe financieringsbronnen geïdentificeerd
 • 31% Ik heb nieuwe partnerships gevormd

De starters werkten aan business modellen, schreven projectplannen, fondsenaanvragen, evaluatie- strategieën, meerjarenplannen en meer. Hiernaast gingen zij in de praktijk aan de slag met het organiseren van brainstorm sessies, evenementen, stakeholder analyses, behoeftenonderzoeken en het faciliteren van workshops. Voor een paar projecten werd de hele branding en marketing van het project versterkt met een nieuw logo, facebook pagina en flyers. Onder de tab “Onze wijken” op de website, is een omschrijving te vinden van alle projecten en waar de starters aan werkten.

Na een jaar kunnen we met trots terugkijken op de bereikte resultaten door onze deelnemers. We zijn dankbaar voor de vele inspirerende initiatieven waar we aan hebben mogen werken. Als organisatie streven we ieder programma naar verbeteringen, zodat we onze impact kunnen blijven vergroten!

Website 1 jaar