Een half jaar geleden was de Tilburgse Mariken van Muilwijk (33) net klaar met haar Starters4Communities-programma. Toen besloot ze haar zus Eline te helpen bij haar start-up. Inmiddels hebben ze samen een eigen sociale onderneming, Het Ware Ambacht. Ze verzorgen bedrijfslunches waarbij alle producten van boeren uit de eigen buurt komen. “We tilden dit bedrijf naar een ander niveau.”

“Voor mij heeft S4C heel veel betekend in mijn verdere carrière”

Van alles

“Ik doe van alles”, legt ze uit. Binnen hun bedrijfslunch start-up werken de zussen zo duurzaam mogelijk. “Als sociaal ondernemer is het belangrijk dat je de lokale ondernemers ondersteunt.” Mariken komt zelfverzekerd over, iets waar het S4C-programma veel aan bijdroeg.

Net afgestudeerd

De Brabantse was 29 toen ze klaar was met haar studie psychologie. Zoals veel net-afgestudeerden wist ook zij niet goed wat ze daarna wilde. “Ik wist niet goed waar mijn talenten lagen en ik werd constant afgewezen op vacatures.” Toen kwam ze via een Facebookbericht terecht bij S4C. “Voor mij heeft het heel veel betekend in mijn verdere carrière.”

Weer zelfvertrouwen

Voor aanvang van haar S4C-programma in Den Bosch stelde Mariken een aantal leerdoelen op. Best confronterend, zo zegt ze: “Voordat ik begon was ik mijzelf een beetje kwijt.” De crowdfundingcampagne en de workshops zorgden voor bewustwording en gaven haar weer zelfvertrouwen. “Zeker op het gebied van sales pas ik nog steeds dingen toe die ik in mijn S4C-Den Bosch tijd leerde.” Ze ondersteunde een lokaal duurzaam initiatief, De Graafsche Akker, waarmee ze in de zomer met haar eigen onderneming zaken hoopt te doen.

Voordat ik begon was ik mijzelf een beetje kwijt.”

Wanneer je net afgestudeerd bent dan raadt de sociaal onderneemster Starters4Communities zeker aan. “Dat je in ieder geval je talenten extra leert kennen en die inzet in de praktijk, waardoor je op sollicitatiegesprekken echt iets te vertellen hebt. Ja, ik vond het echt te gek!”

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/201932401" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe><br /> <p><a href="https://vimeo.com/201932401">Het Ware Ambacht</a> from <a href="https://vimeo.com/videonovafilms">Video Nova</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>