Ramon Schleijpen (B’oost) – “De starters hebben absoluut bijgedragen aan de diversiteit en energieke sfeer in het project”

Toen de Amsterdamse Ramon Schleijpen in de zomer van 2016 haar project B’oost begon, een initiatief waarbij vluchtelingen en buurtbewoners zelf lokale integratie op gang brengen, duurde het niet lang voordat ze S4C benaderde. “De starters hielpen mij om iets dat in de kinderschoenen stond naar een hoger plan te tillen.”

Interesse van starters

Vanaf het moment dat Ramon de sleutels kreeg van het pand in Amsterdam-Oost, de thuisbasis van haar integratieprogramma B’oost, kreeg haar project veel publiciteit. “Ook vanuit starters op de arbeidsmarkt was er interesse om iets met ons te doen,” zo legt ze uit. Slagvaardig als ze is, besloot de Amsterdamse gelijk afspraken te maken met S4C.

Doorlopend leertraject

B’oost is een project in ontwikkeling. Iedereen die meedoet levert op zijn of haar manier een frisse bijdrage. “In het begin waren dit vooral oudere buurtbewoners”, zo verklaart Ramon. Toen het in de herfst van 2016 tijd was voor de starters om mee te draaien, gaf dit veel nieuwe inzichten. “De starters hebben absoluut bijgedragen aan de diversiteit en energieke sfeer in het project.”

“De starters hielpen mij om iets dat in de kinderschoenen stond naar een hoger plan te tillen.”

De B’oost-initiatiefnemer ziet de samenwerking met de starters als een groot doorlopend leertraject van vallen en opstaan. “Wat heel fijn was, was om ook goed met de organisatie van S4C in gesprek te zijn. B’oost is een groot project. Dan is het soms lastig om het overzicht te behouden. Binnen een groter project moet iedereen zijn eigen manier hebben om te opereren. Sommige starters of vrijwilligers zijn gebaat bij extra begeleiding terwijl anderen juist vrijheid nodig hebben.”

Voor ieder wat wils

Wat Ramon na het S4C-programma vooral bijblijft is het werken met jonge mensen. “Het deed mij denken aan mijn eerste werkomgeving, hoe belangrijk het is om mensen te leren kennen die gedreven zijn en goed met elkaar werken.” Dit kun je volgens Ramon de rest van je leven meenemen. De initiatiefnemer raadt deelname aan een S4C-programma aan andere social start-ups van harte aan. “Ik kan me voorstellen dat iedere initiatiefnemer er wel iets anders uithaalt.” Hoewel het soms lastig schakelen was, is Ramon zeer te spreken over het programma: “Omdat het ontzettend veel energie brengt en je absoluut profiteert van de scherpte die in het programma zit.”

Wil jij meer weten over ons Amsterdamse programma in sociaal ondernemen? klik Hier