“BS22 & Starters4Communities – “Een frisse blik op je eigen initiatief” ”

In de Achterhoek gebeuren goede dingen. In het pittoreske Groenlo bijvoorbeeld, de thuishaven van BS22. Dit is een werk- en ontmoetingsplaats voor kennismakelaars, inwoners en vrijwilligers die helpen bij het uitwerken van goede ideeën. Ook S4C droeg hier in het voorjaar van 2016 haar steentje bij. “Vanaf het begin omarmen BS22 en Starters4Communities elkaar in de Achterhoek”.

Impact in de Achterhoek

Eén van de mensen achter BS22, Joske Elsinghorst, spreekt enthousiast over de samenwerking. “Toen er een kans kwam om in het tweede programma de expertise van de S4C-starters te gebruiken, dachten we meteen: heel graag!” Er liggen thema’s die, doordat de Achterhoekse ontmoetingsplaats werkt met vrijwilligers, blijven liggen. Dit is waar de S4C’ers hun bijdrage kunnen leveren.

De vraag aan de starters was: hoe kunnen wij onze impact als BS22 in Groenlo zichtbaar maken? Starters Tessa en Milou onderzochten dit door middel van interviews, waaruit vervolgens een model rolde. “Een mooie methode waarmee we kunnen evalueren met de initiatiefnemers na afloop van hun projecten.” Volgens Joske droegen zij hiermee bij aan de ontwikkeling van de onderneming. “Gewoon iemand die van buitenaf de normale vraag stelt die je niet meer ziet, dat is echt heel nuttig.”

Een frisse blik

Zelf was Joske ooit ook deelnemer aan Starters4Communities, nu staat ze aan de andere kant. “Je ziet bij de deelnemers precies dezelfde golfbeweging die ik zelf heb ervaren; van bewust onbekwaam zijn naar heel veel input kunnen leveren. Dat vond ik heel waardevol.” Eén van de twee S4C’ers die actief was bij BS22, Milou, is inmiddels gestart met de Stadsmakerij in Enschede. “Wij zijn heel blij dat de lijntjes met haar en de mede-initiatiefnemer die we weer via andere kanalen kennen heel kort zijn.”

Joske’s goede ervaringen met de starters zorgen ervoor dat ze andere sociale ondernemingen of initiatieven zeker aanraadt om ook mee te doen met S4C. “Je krijgt op die manier een frisse blik op je eigen initiatief. Want input kan altijd van toegevoegde waarde zijn, zeker in de startup fase!”

“Je krijgt op die manier een frisse blik op je eigen initiatief.”

Mooiere wereld

Het programma van S4C bij BS22 eindigde in het zonnige voorjaar van 2016, maar de sociale onderneming uit de Achterhoek is nog steeds actief. “We mogen tot eind 2017 op deze locatie blijven. Daarna zegt de gemeente de huur van deze locatie op en moeten we op zoek naar iets anders.” Maar verder gaan met BS22 is iets wat zeker is. Joske wordt erg gelukkig van haar werk, waarmee zij de Achterhoek én de wereld op allerlei gebieden een beetje mooier maakt.