educatie & ontwikkeling • methode & skills
Nederland
Creatieve oplossingen voor sociale en duurzame uitdagingen

Droom jij van een wereld die gedragen wordt door sociale en duurzame initiatieven? Een samenleving die de focus legt op verbinding, zorg voor onze planeet en een schone leefomgeving? Wij wel! Daarom laten we je graag inspireren door lokale duurzame en sociale initiatieven die de toon zetten voor de toekomst. Deze projecten hebben de afgelopen weken deelgenomen aan onze programma’s in sociaal ondernemerschap. Door heel het land zetten de deelnemers zich in voor deze projecten met impact. In een afsluitend Pitch Event presenteerden zij hun creatieve oplossingen voor sociale en duurzame uitdagingen én prototypes van nieuwe ideeën. Ben jij geïnteresseerd om ook impact te maken? Of zoek je inspiratie voor lokale projecten die écht het verschil maken? Lees dan verder!

Taboes doorbreken, fashion afvalvrij maken en sociale bubbels verbinden in Utrecht

Impactprojecten maken het hun missie om een sociaal of duurzaam probleem aan te pakken. In Utrecht zag bijvoorbeeld Bloody Important Box (BIB) dat er een taboe en schaamte heerst rondom menstruatie en zij hebben het hun missie gemaakt om menstruatieproducten net zo toegankelijk te maken als wc-papier.

Tools your need for life! zag te lange wachttijden voor mentale hulp en biedt een manier om deze wachttijd te overbruggen, met persoonlijke aandacht en middelen. Luna Movement heeft de missie om liefde voor sport en bewegen over te brengen naar de nieuwe generatie, waarbij ieder kind tot zijn recht komt. Ook VindiQu innoveert in de zorg met een platform voor mensen met een zorgbehoefte. Hierin beleven zij een uniek digitaal uitje en krijgen zij de mogelijkheid om de wereld te blijven (her)ontdekken in een sociale setting. En wie wil blijven ontdekken, moet lekker nieuwsgierig (blijven) – daar zet Curiosity Club zich voor in. Zij bieden leerlingen de kans om datgene te leren waar ze nieuwsgierig naar zijn, en ontketenen daarmee een interesse in levenslang leren. Essentieel in deze snel veranderende samenleving.

In de creatieve hoek zien we Bubble Breaks. Zij vergroten de verbinding tussen bewoners door middel van kunst. Zo komen verschillende sociale bubbels met elkaar in contact op een speelse en laagdrempelige manier. Free Prisoner laat zien dat een zero-waste fashion label mogelijk is door patronen te herontwerpen zonder afval te creëren en Maass Design gaat positieve impact maken in de designbranche.

Meer weten over impact in Utrecht? Lees meer over ons programma in sociaal ondernemerschap in Utrecht of neem een kijkje op de site van impact030, hét ecosysteem voor Utrechtse impactondernemers.

Jongeren uit de schulden en een thuishonk voor duurzame koplopers in Rotterdam met GLOW UP!

In het Rotterdamse programma GLOW UP! gingen deelnemers aan de slag bij vier sociale en duurzame projecten. Laatbloeien is een thuishonk en accelerator voor ondernemers met duurzame idealen. Zij bieden inspirerende werkplekken, zijn aanjager voor een klimaat positief ondernemen en hebben de ambitie om bij de dragen aan een eerlijke en houdbare samenleving.

Eén van de ondernemingen die hier is neergestreken is Social Debt, die het hun missie heeft gemaakt om jongeren uit de schulden te helpen. (Fun fact: de oprichter is Jamal Oulel, tevens programma coördinator van het GLOW UP! programma in Rotterdam. Lees het interview met Jamal op LaatBloeien.)

ErasmusX heeft de missie gesteld leefwerelden te verbinden. Zij zagen een kloof tussen de leefwerelden van jongeren in Rotterdam Zuid die studeren en jongeren die niet studeren. Om deze twee culturen te verbinden, creëren zij een cross-over om contact tussen jongeren aan te jagen. Op gebied van zorg nam ook zorginstelling Aafje deel aan het programma van GLOW UP!. Met oog voor de behoeftes van ouderen gingen zij aan de slag met laagdrempelige activiteiten voor ouderen.

Meer weten over impact in Rotterdam? Bekijk de website van het MDT-programma GLOW UP!

Consuminderen, digitale detox en eenzaamheid verminderen met Futureproof

We kennen het allemaal: je wil even de tijd checken op je telefoon en voor je het weet ben je eindeloos aan het scrollen. Digi Detox biedt de oplossing! Met deze tool duik jij minder in je telefoon, zodat je meer aandacht voor het ‘nu’ creëert. Tijdens het Pitch Event van Futureproof en Young Impactmakers in Eindhoven werden de prototypes getest en Digi Detox won de publieksprijs met deze veelbelovende tool. De juryprijs ging naar het project Dare2Share, dat sociale impact wil maken door mentale gezondheid bespreekbaar te maken.

In Groningen was er aandacht voor consuminderen met het project Swappy Day, een swap event voor kleding én meer. Met de test case De Vervuilers was er aandacht voor het klimaat. Met een spel werd bewustwording gecreëerd over wat je zelf kan doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het doel: klimaatdepressie verminderen.

Ook in Zwolle was er aandacht voor het klimaat met het project De Tijd Tikt dat bewustwording over het klimaatprobleem vergroot en mensen aanzet tot actie d.m.v. een spel. Daarnaast was er aandacht voor veganistisch eten met Curly Tails en was er een kaartspel om eenzaamheid over jongeren te verminderen met Amicards. De juryprijs in Zwolle ging naar MindMap, een platform om mentale zorg toegankelijk te maken. 

Futureproof draait ook programma’s op MBO- en VO-scholen, onder andere in Drachten op ROC Friese Poort. Hier won Wijs-online de juryprijs: een lesaanbod voor docenten om kinderen bij te leren over verantwoord gedrag op het internet.

Meer weten over Futureproof? Kijk op de website voor de programma’s in jouw stad en op jouw school.

Pluktuin, jongeren voor vrijwilligerswerk en een theater met passie, beleving en diversiteit met Gouden Kans Project

Je zou graag een steentje bijdragen, maar hoe? Het project Team Vrijwillig verbindt mensen met (vrijwilligers)organisaties door het delen van kennis en faciliteren van inspirerende ontmoetingen. Tijdens het programma van Gouden Kans hebben deelnemers geholpen door jongeren te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk én er wordt nu zelfs een jongerenafdeling opgezet binnen Team Vrijwillig.

Ook werd er verbinding gezocht met creativiteit: bij het project Vrij Zijn Theater staan passie, beleving en diversiteit centraal. Met het theater wordt verbinding gelegd en een ontmoetingsplek gecreëerd voor jong en oud. Voor het Vrij Zijn Theater hebben de deelnemers een TikTok-account opgezet en diverse filmpjes gemaakt om een jongere doelgroep aan te spreken en hiermee het Vrij Zijn Theater meer onder de aandacht te brengen bij een jongere doelgroep.

Pluktuin van Geestje is een plek voor iedereen om te genieten en kennis te nemen van hoe op natuurlijk wijze voedsel geproduceerd kan worden. Pluktuin van Geestje haalt koffiedrab op vanuit de horeca, wat normaal wordt weggegooid. Deze waardevolle grondstof wordt gebruikt als grondstof voor de tuin én voor een oesterzwammenkwekerij: Geestmerzwam.

Meer weten over Gouden Kans Project? Bekijk de website voor de programma’s in Noord-Holland-Noord.

Heb jij een idee voor een sociaal en/of duurzaam initiatief? Zou jij graag meer willen doen om bij te dragen aan toekomstbestendige ondernemingen? Of wil jij onderdeel worden van een community van veranderaars? Bekijk dan onze programma’s.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.