De afgelopen maanden ondersteunden 3 starters vanuit het programma Den Bosch de Boschveld WereldKeuken. S4C sprak met Sakina Lyarniza, actieve bewoner en een van de oprichtsters en Wieke Wijnen van de Copernikkel, buurtcoöperatie vanwaaruit de Wereldkeuken opereert. Zij vertellen ons over hun dromen, inspiratiebronnen en blunders van het afgelopen jaar.

Wat doet de Boschveld Wereldkeuken?
De vrouwelijke koks van de wereldkeuken wonen in Boschveld en komen oorspronkelijk uit allerlei landen over heel de wereld. Bijvoorbeeld uit Nederland, Marokko, Turkije, Somalië, Congo, Vietnam, China, Koerdistan en Hongarije. Samen verzorgen ze professionele cateringopdrachten binnen en buiten de wijk en organiseren ze wijkdiners waar ze buurtbewoners bij elkaar brengen. Deze activiteitenkeuken fungeert ook als een “opleidingskeuken” voor buurtbewoners met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Sakina Lyarnazi is één van oprichtsters en kartrekkers van de keuken: “Koken brengt mensen samen, eten verbroedert en geeft kleur aan het leven. Het is belangrijk om aan tafel tijd met elkaar door te brengen. Dat doen we met hapjes en maaltijden uit de internationale keuken. Een culturele en vooral smakelijke belevenis.”

Wat inspireert jou aan de keuken?
Sakina: “Dat je ziet dat iedereen steeds zelfstandiger wordt en nieuwe vaardigheden opdoet binnen en buiten de keuken, van elkaar en met elkaar.”
Wieke: “Wat mij drijft is het creëren van een betere en fijne samenleving, waarin het belangrijk is dat iedereen gelukkig is en een goede plaats heeft.”

Wat maakt de Boschveld Wereldkeuken uniek?
Sakina: “Er zijn hier zoveel vrouwen actief, elk met verschillende achtergronden. Iedereen draagt op haar eigen manier een steentje bij, dat is zo mooi om te zien!”
Wieke: “Wat ik bijzonder vind aan de Boschveld-keuken is dat vrouwen met allerlei soorten komaf samen stappen nemen om ondernemer te worden. Hierin hebben ze oog voor gezamenlijke groei en nemen ze elkaar mee in het proces. Voor de een is dat toewerken naar een eigen bedrijfje, voor de ander is het een eerste stap om buiten de deuren van haar huis iets te ondernemen. Deze vrouwen verdienen het echt om ondersteund te worden zodat ze allemaal een stukje (financieel) zelfstandiger kunnen worden.”

 

Waar staat de keuken over 5 jaar?
Sakina: “Over 5 jaar kan ik hier mijn brood mee verdienen en hoop ik meerdere vrouwen uit de wijk te hebben geactiveerd om hier ook wat mee te doen. Uiteraard is het de bedoeling dat zij hier dan ook inkomsten uit kunnen halen en zo een stuk zelfstandiger zijn. Er is waardering voor wat we doen en de keuken levert catering aan meerdere partijen buiten de wijk. Ook worden er dan meer kookworkshops gegeven zodat we de aanwezige kennis in de wijk een platform kunnen geven.”

Hoe hebben de starters bijgedragen?
Wieke en Sakina: “Het was fijn om samen te werken met 3 enthousiaste jonge mensen (Brenda, Gitte en Merel) die een net iets andere kijk hebben op dingen dan wij. Ze hebben actief meegedacht, en er zijn contacten gelegd met partijen waar wij niet in eerste instantie aan gedacht zouden hebben. Ze hebben ons geholpen het pad concreter uit te stippelen en hebben de vrouwen betrokken in het proces, zodat het ook echt van hun was, en niet van de starters.

Wat was het hoogtepunt van het afgelopen half jaar
Sakina: “Ik word erg blij van het feit dat we nu ook klussen buiten Boschveld krijgen. Er is blijkbaar bredere interesse in wat wij te bieden hebben en er zijn mensen die ons aanraden. Dat maakt me blij en trots.”
Wieke: “We hebben een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd waar echt heel veel mensen aanwezig waren, wel 150 man! Voor veel vrouwen was dit een spannende maar erg succesvolle klus. Een tweede hoogtepunt is voor mij dat Sakina zich heeft ingeschreven bij de KvK en nu dus echt serieus aan de slag is..”

Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt?
Sakina: “Ik heb wel eens mijn auto met de sleutel erin dichtgegooid toen ik eten moest gaan afleveren bij een cateringopdracht. Het eten zat er al in en ik kon er niet bij. Ook is het wel eens gebeurd dat een bestelling verkeerd is doorgekomen en we daar pas op het laatste moment achter kwamen. Op beide momenten is het uiteindelijk toch allemaal op tijd op de juiste plek gekomen en hadden we tevreden klanten, eind goed al goed!”
Wieke: “Wat mij betreft zijn er geen blunders. Er is nooit iets echt fout – van fouten kun je leren!”

Wat voor oproep zou je nog willen doen voor de Boschveld Wereldkeuken?
Sakina: “Wij hebben een divers en uniek aanbod dat met veel liefde word gemaakt, probeer het, wij leveren echt kwaliteit!”

Woon jij in Den Bosch en omgeving? De Boschveld Wereldkeuken tovert graag voor elke feestelijke gebeurtenis de meest uiteenlopende gerechten op tafel. Ga naar: www.copernikkel.nl