deelnemer story • gezondheid & welzijn
Nijmegen
Een anker in crisistijden

Bertine biedt online herstelyoga

“Yoga is voor mij een anker geweest in crisistijden. Dat wil ik ook bieden aan mijn cursisten.” Bertine Rosink, alumna van S4C Nijmegen, heeft haar yogastudio ‘Birdie Flies‘ verhuisd naar YouTube en Jitsi. Dat ze fysiek geen lessen meer kan geven, was voor Bertine geen reden om te stoppen. 

Via een instelling geeft Bertine yogalessen aan mensen die begeleiding krijgen voor psychische klachten. Ook biedt ze Herstelyoga aan voor een breder publiek, voor bijvoorbeeld mensen met een burn-out. Het is Yoga op een rustige en zachte manier. Nu geeft ze haar lessen via YouTube, waarbij ze haar lestijden aanhoudt: “Voor iedereen valt er structuur weg, dus door de lestijden aan te blijven houden, blijft deze structuur in ieder geval bestaan. Als er meer mensen baat bij hebben, dan is het nu tijd om het openbaar te doen”, vertelt Bertine.

Maatschappelijk iets bijdragen én je eigen brood verdienen kan goed samen.

– Bertine Rosink

De kansen en uitdagingen van online ondernemen

Bertine: “Mijn werk is mijn visitekaartje en op deze manier maak ik mezelf ook weer zichtbaar. Dat is ook eng. Ik houd van mijn werk en ik werk graag voor mensen voor wie ik iets kan betekenen. Maar voorheen bleef dat vooral binnen een yogastudio, in kleine groepen en met persoonlijke aandacht voor elkaar.  

Ik vind het stiekem heel leuk om filmpjes te maken, maar ik ga wel een enorm buiten mijn comfortzone. Ik moet een nieuwe technieken mij eigen maken. Daarin moet je je rust bewaren, one step at a time. De interactie blijven zoeken tijdens de les, is een uitdaging. Ik vind persoonlijk contact heel belangrijk. Maar het levert ook mooie dingen op. Sommige deelnemers vinden het vaak lastig om naar de les te komen. Bijvoorbeeld omdat ze het spannend vinden om yoga in een groep te doen of niet goed door het verkeer durven. Voor die mensen is het ideaal dat ze vanuit huis kunnen deelnemen. Maar er zijn ook mensen die geen computer hebben, die kunnen dan weer niet mee doen. Die stuur ik post op met yogahoudingen.”

Wat betekende deelname aan S4C voor jou?

Bertine: “Ik wil me als sociaal ondernemer ontwikkelen. Een echte eye-opener was voor mij het inzicht dat sociaal ondernemen en geld verdienen elkaar niet hoeft uit te sluiten. Maatschappelijk iets bijdragen én je eigen brood verdienen kan goed samen. Ik leerde een andere manier om ook naar het zakelijke te kijken. Ook besefte ik me met Community Building dat iedereen elkaar eigenlijk heel graag wil helpen. Ook al denk je soms dat je er alleen voor staat.” 

Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees meer over ons programma in Nijmegen.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.