educatie & ontwikkeling • nieuws
Breda
Impact in Breda met 8 SDG’s

Vanaf nu zetten we sociaal ondernemerschap ook in Brabant op de kaart. Na een succesvolle kick-off staan onze deelnemers in de startblokken om impact te maken. Een groep van gedreven young professionals gaan aan de slag met drie sociale en duurzame projecten. Zo dragen zij bij aan maar liefst 8 (!) Sustainable Development Goals. Benieuwd naar de projecten? Lees verder!

De inspirerende locatie STEK Breda biedt een thuisbasis voor de komende maanden. Vanuit hier werken deelnemers aan hun persoonlijke pad naar een carrière met impact. Door het volgen van trainingen op gebied van sociaal ondernemerschap leren zij allerlei skills die zij in de praktijk gaan brengen. Zo leren zij hoe zij een steentje bij kunnen dragen aan maatschappij en milieu. Maar ook wat hun unieke talenten en drijfveren zijn en hoe ze deze kunnen inzetten.

De impactprojecten

Tools To Work
Impactproject Stichting Tools To Work creëert kansen voor Afrika. Zij zorgen ervoor dat tools uit Nederland een nieuw leven krijgen bij lokale ondernemers uit Afrika. Zo worden zij ondersteund om zélf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Met deze spullen, kennis en begeleiding, kunnen zij zich ontwikkelen in technische, sociaal-economische en maatschappelijke zin. Tools To Work gaat samen met onze deelnemers ontdekken hoe je een goede bestemming creëert voor overgebleven tools, om ook andere ondernemingen in de buurt te helpen.

Tools2Work helpt lokale ondernemers in Afrika door hergebruik van tools.

Nora Werkt
Impactproject Nora Werkt creëert kansen voor werk voor mensen met een verstandelijke beperking. Als sociale werkgever laten zij deze mensen thuis voelen en coachen zij vanuit gelijkwaardigheid. Zij staan voor een inclusieve arbeidsmarkt met oog op mensen met een beperking. Nora Werkt zoekt naar out-of-the-box oplossingen om hun bereik te vergroten.

Theesalon de Struyck
Waar creëer je saamhorigheid, een veilige omgeving, een warm welkom, ontmoeting en heerlijk eten? Juist! In de huiskamer! Niet gek dus dat Theesalon de Struyck ooit begon in de huiskamer als Marokkaanse Vrouwen Comité. Hier kookten de dames samen en werd er voorlichting gegeven over allerlei zaken, zoals diabetes, depressie, enzovoort. De sterke band onder de vrouwen heeft ervoor gezorgd dat dit kon uitgroeien tot een heus theesalon. Een plek, waar ontmoetingen plaatsvinden tussen wijkbewoners. Nu niet alleen meer voor vrouwen, maar voor iedereen – man, vrouw, jong, oud en iedere achtergrond is welkom. Mensen die elkaar kunnen versterken en ondersteunen. Zo versterken zij en vrijwilligers elkaar bijvoorbeeld in Nederlandse taalles, naailes, fietsles, kookles of hulp bij het organiseren van evenementen in Breda.

“Door deelname willen wij graag frisse ideeën en creativiteit opdoen. Wij kunnen de denkkracht van de jonge changemakers goed gebruiken om een sterke fundering te leggen voor Theesalon de Struyck”.

– Theesalon de Struyck

Sustainable Development Goals

De impactprojecten dragen bij aan 8 Sustainable Development Goals. Deze doelen zijn opgesteld om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een globaal kompas voor sociale en duurzame uitdagingen.

De impactprojecten uit Breda dragen bij aan 8 Sustainable Development Goals. Meer weten over de doelen? Lees hier verder.

Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees hier meer over ons trainingsprogramma in Breda.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.