Gemma Verijdt (26) deed in Den Bosch mee aan een programma voor S4C waarbij ze actief was voor het initiatief de Klussendienst. Inmiddels is ze als trainee duurzaamheid actief bij de gemeente Leidschendam- Voorburg. “Door Starters4Communites kon ik na mijn studie verder groeien.”

Wijze lessen

In haar nieuwe rol focust ze zich daarbij vooral op de duurzaamheidsagenda in die gemeente. “Eén van de projecten waar ik mee bezig ben is het verduurzamen van sportverenigingen,” aldus Gemma. “Het mooie van S4C is dat je daar echte wijk- en buurtinitiatieven hebt.” Volgens de voormalig S4C-trainee vinden veel gemeenten het lastig om burgers te activeren. “Dit nam ik heel erg mee uit mijn tijd bij Starters4Communities.”

“Het mooie van S4C is dat je daar echte wijk- en buurtinitiatieven hebt.”

S4C-periode

Tijdens deze periode was ze vaak in Hambaken, een wijk in Den Bosch, te vinden. Hier zette zij zich in voor de Klussendienst. Dit buurtinitiatief gaat langs bij mensen die een klusje hebben, maar die hier door allerlei redenen niet toe in staat zijn. “Zij kunnen op de een of andere manier niet mee in de arbeidsmolen, maar willen wel wat teruggeven aan de maatschappij. Dat vind ik er zo mooi aan.”

Zelf sociaal ondernemen

De enthousiaste Gemma sluit niet uit dat ze ooit zelf gaat sociaal ondernemen. “Maar dan zou ik eerst meer werkervaring willen opdoen”, zo zegt ze. “Net als bij sociaal ondernemen probeer ik in mijn werk altijd op impact te sturen en niet op winst maken.” Voor haar is de vraag: ‘Hoe gaan we zorgen voor een zo groot mogelijke maatschappelijke positieve impact?’ erg belangrijk.

“Net als bij sociaal ondernemen probeer ik in mijn werk altijd op impact te sturen en niet op winst maken.”

Verder groeien

Gemma Verijdt raadt een S4C-programma aan bij mensen die na hun studie twijfelen over hoe nu verder. “Ik deed zelf mee omdat ik voelde dat ik een aantal skills miste. Je ontwikkelt jezelf actief en levert een positieve bijdrage.” Ze zag zichzelf en anderen tijdens het programma groeien. “Dat vind ik gewoon zo mooi!”