Een van de deelnemers van het trainingsprogramma in sociaal ondernemen in Den Haag is Jolien Maaskant. Na haar studie Industrieel Product Ontwerp ging ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. S4C bood haar de mogelijkheid om haar talenten verder te ontwikkelen en om aan haar studie achtergrond een sociaal maatschappelijke draai te geven. Dit gaf de doorslag om mee te doen. Ze doet mee aan het programma om erachter te komen waar ze echt blij van wordt en waar en op welke manier ze de wereld een stukje mooier kan maken. Zoals ze zelf zo mooi omschrijft;

 

“Tijdens deze reis kan ik bij S4C niet alleen mijzelf ontwikkelen, maar andere mensen hier ook in inspireren en motiveren. Zoals zij dat ook bij mij doen!”.

Brasserie Up

Jolien heeft zich aangesloten bij Brasserie Up, een lunchroom gevestigd aan de Javastraat in Den Haag. Hier krijgen mensen een kans om hun leven – na een moeilijke periode van verslaving – weer op de rit te krijgen. Zij bouwen aan hun toekomst door stage en opleiding te combineren. Een mooi voorbeeld van een Nederlandse sociale onderneming. “Ik heb voor dit initiatief gekozen, omdat ik veel energie krijg van de positiviteit die van de initiatiefnemer van Brasserie Up afkomt.

Hij heeft zijn levensverhaal gebruikt om andere mensen ook een kans te geven op beter. Door deze mensen een tweede kans te geven en ze een leer- werktraject aan te bieden, komen ze echt verder. Ik vind het heel inspirerend om zijn succes zo duidelijk terug te zien” vertelt Jolien. Samen met mede-starters Gaston Amons en Raul Garcia gaat ze aan de slag om uit te zoeken hoe de Brasserie zowel on- als offline meer bekendheid kan genereren, zodat het goede werk dat ze doen kan blijven voortbestaan.

leren van elkaar

De diversiteit die het trainingsprogramma met zich meebrengt vind Jolien heel belangrijk. “Ik vind het heel waardevol om met veel verschillende mensen te mogen samenwerken die allemaal een andere achtergrond hebben. Door het werken met veel verschillende expertises en disciplines, zetten we samen prachtige impact projecten op. Mijn grootste inzicht tot nu toe is dan ook dat je zoveel kan leren van elkaar! Door te doen waar je goed in bent”.

direct kunnen toepassen

Een van de workshops die Jolien tot nu toe erg waardevol vond was de workshop Communicatiestijlen. “Hierdoor ben ik er achter gekomen wat mijn eigen communicatiestijl is, maar ook hoe je op een heldere manier communiceert met mensen die een andere stijl hebben. En dit allemaal op een actieve manier met veel rollenspellen en plezier. Zo heb ik tijdens de workshop geleerd welke stijl van communicatie het beste bij mij past”. Op de vraag of ze hetgeen dat ze in de workshop heeft geleerd al heeft kunnen toepassen in de groep of bij het initiatief bestaat geen twijfel. “Nou en of!”, zegt ze vol overtuiging. “Ik heb dit direct kunnen toepassen in het team waarin ik samenwerk bij het initiatief. We hebben namelijk alle drie een andere communicatiestijl. En nu we ons hiervan bewust zijn verloopt het samenwerken soepel!”

betekenisvolle carrière

Deelname aan S4C is voor Jolien de start van haar betekenisvolle carrière. Ze vindt het fijn dat er tijdens het programma veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en dat ze alles wat ze leert meteen kan toepassen. “Daarnaast kom ik met zoveel mensen en initiatieven in contact, dat mijn netwerk enorm groeit en ik op deze manier zeker mijn droombaan ga vinden!”.