De “betekeniseconomie” groeit. Steeds meer mensen willen werk waarmee zij bijdragen aan een sociale en duurzame samenleving. Sociale ondernemers komen in actie en verbreken de traditionele scheiding tussen for-profit en non-profit door te ondernemen voor een maatschappelijk doel, maar wat betekent dit voor het onderwijs? 

 

Sociaal ondernemers laten zien dat de traditionele scheiding tussen non-profit en for-profit achterhaald is, dat er innovatie over sectoren heen plaatsvindt en zaken doen vooral ook impact voor de samenleving moet hebben.

 

De social enterprise sector wordt vanuit de politiek steeds meer gezien als een grote kans om maatschappelijke problemen bottom-up aan te pakken en in diverse grote steden zijn Actieprogramma’s uitgerold om sociaal ondernemen te stimuleren. In veel van onze Eurpese buurlanden heeft de “social enterprise” al een erkende rechtsvorm, maar dit is nog toekomstmuziek in Nederland, ondanks de vele pogingen van de landelijke lobbyorganisatie Social Enterprise NL.

Hoger onderwijs en ondernemen | Amsterdamse hogescholen en universiteiten zijn een samenwerking met Starters4Communities aangegaan. Als onderdeel van het overkoepelende Amsterdam Innovation Exchange start er eind deze zomer een pilot training voor Amsterdamse alumni en sociale start-ups. Tijdens het programma worden deelnemers opgeleid in sociale innovatie terwijl zij een vijftal start-ups versterken. Eén van de start-ups is SyncVR, een onderneming die unieke belevingen creëert voor ouderen en langdurige zieken door middel van virtual reality. Ze willen hiermee eenzaamheid onder deze groepen tegengaan. Een ander voorbeeld van een deelnemende start-up is Atelier Phi; een kledingatelier waar kleding op maat wordt gemaakt door nieuwkomers.

Op 30 augustus is de kick-off van het pilotprogramma waar o.a. spreker Mark Hillen, directeur en oprichter van Social Enterprise NL komt spreken. Dit gratis event vindt plaats in de Impact HUB Amsterdam en is open voor iedereen die interesse heeft in sociaal ondernemen en onderwijs. Naast keynotes werken de aanwezigen samen aan een business case en doen ze direct nieuwe vaardigheden op. Tevens is er de mogelijkheid om te netwerken. Meer informatie over het event vind je hier.

Sociaal ondernemen en onderwijs | “Ik denk dat al het onderwijs meer in dienst van de samenleving moet komen te staan. Studenten laten leren in de praktijk, en ze samen laten werken met studenten van andere opleidingen waarbij aandacht uitgaat naar ondernemend leiderschap. Wie ben jij en hoe wil jij bijdragen aan de wereld? Hoe kan je dit op ondernemende manier doen? Dat zijn denk ik de vragen die er toe doen en uiteindelijk tot vernieuwende oplossingen voor de uitdagingen van nu gaan leiden.” Vertelt Manon Becher, oprichtster van Starters4Communities.

//

Ben je (young) professional en geïnteresseerd in het programma? We starten binnenkort! Kom naar de kick off op 30 augustus aanstaande! Meld je hier aan. Meer informatie over het programma vind je hier.