deelnemer story • duurzaamheid & circulaire economie
Utrecht
Ploggen is het nieuwe joggen

Anke Hazeleger haalt Zweeds concept naar De Bilt

Terwijl je aan het joggen bent, meteen wat zwerfafval opruimen – geniaal idee, toch? In Zweden is het fenomeen al doodgewoon en heet het ‘ploggen’. Anke Hazeleger organiseerde tijdens de crowdfunding van Starters4Communities in Utrecht een ‘ploggingclinic’. Deze waren zo succesvol, dat het een begin was van Anke’s bedrijf ‘Sportief in het Groen’ en haar huidige project ‘Plog it Up De Bilt’. Gemeente De Bilt is razend enthousiast!

Anke: “Ik streef naar een wereld, waarin mensen zich gezond voelen en leven in een schone en opgeruimde omgeving. Tijdens de crowdfunding van Starters4Communties heb ik voor het eerst een ‘ploggingclinic’ georganiseerd. Ploggen komt uit Zweden en betekent ‘joggend zwerfafval opruimen’. Tijdens het programma ben ik dit meer gaan uitdenken en zijn er naast de hardlopers die meedoen, nu ook wandelaars bijgekomen. Daarnaast heb ik een passie voor een gezonde leefstijl en vitaliteit. Deze twee thema’s passen heel goed bij elkaar. Doordat je buiten opruimt en in beweging bent, werk je ook gelijk aan je gezondheid! Afgelopen maand heb ik als resultaat mijn bedrijf ‘Sportief in het Groen’ opgericht, waarbij ik ploggingclinics geef in mijn gemeente en 1-op-1 sport– en leefstijlbegeleiding ga geven.”

“Ik wist al wel dat ik iets wilde doen waarmee ik impact kon maken, maar ik had geen idee of die ideeën haalbaar en uitvoerbaar waren. Door coaching van de coördinatoren en de mededeelnemers ben ik ervan overtuigd dat mijn plannen voor een betere wereld wel goed zijn en dat ik er zelfs ook mee kan gaan ondernemen.”

– Anke Hazeleger

Hoe heeft S4C bijgedragen aan de start van jouw onderneming?

Anke: “Tijdens het programma heb ik veel nieuwe mensen en organisaties leren kennen die op hetzelfde niveau denken. Ik vond het heel fijn deze mensen te ontmoeten en te praten over duurzame ideeën voor een gezondere wereld. Het gaf mij veel energie. Daarnaast heb ik door de workshops en begeleiding bij Starters4Communities mijn plannen weten om te zetten in actie.

Niet teveel meer twijfelen, maar gewoon doen! Op dit moment ben ik bezig met het project Plog it Up De Bilt, waar we sportief zwerfafval opruimen in groepen. Ik krijg hele enthousiaste reacties en de lijst van geïnteresseerden die mee willen doen wordt steeds groter. Er zijn nu al plannen om het initiatief ook op te starten op andere plekken! Wanneer we zwerfafval op straat opruimen, maken we mensen meer bewust van hoeveel afval er eigenlijk op straat en in de natuur ligt. Indirect hoop ik hiermee het zwerfafvalprobleem op een leuke en actieve manier aan te pakken met participatie van de buurtbewoners.

Je kunt mij volgen via @plogitup op Instagram of Facebook.”

Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees meer over ons programma in Utrecht.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.