educatie & ontwikkeling
Rotterdam
Rotterdamse jongeren op zoek naar hun ‘GLOW UP!’
februari 26, 2020

De één is gevlucht uit Palestina, de ander studeert geneeskunde. Deelnemers van het programma GLOW UP! in Rotterdam hebben totaal verschillende achtergronden. Toch zijn zij na enkele dagen een hechte groep en hebben ze één ding gemeen: ze willen allemaal zichzelf en de toekomst verbeteren. Hoe doen zij dat?

GLOW UP! bestaat uit een hechte groep van 22 deelnemers.

Steeds meer jongeren vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Terwijl ze op zoek zijn naar hun plekje in de wereld, zijn ze ook bezig met grotere thema’s, zoals duurzaamheid. Hoe kan je je inzetten voor een betere toekomst? Hoe kan je iets voor een ander betekenen? 

Coördinator Jamal vertelt: “De jongeren uit het programma zijn heel open. Ze kunnen goed over hun emoties praten. Ze vinden duurzaamheid ook heel belangrijk, zoals het klimaat, maar ook eetpatronen of hoe je met elkaar omgaat. Het is een hele anti-kapitalistische houding, wat heel mooi is. Ik ben heel trots op de jeugd, ik heb veel hoop voor de toekomst.”

Rotterdamse projecten met impact

Deelnemers doen inspiratie op om te kijken waar zij straks hun steentje aan willen bijdragen. Zo lunchten zij bij het Leger des Heils en kregen ze een kijkje in de keuken bij Hotspot Hutspot, een restaurant waar je tegen een laag tarief kan eten als je weinig te besteden hebt. Ook gingen zij op bezoek bij Stadskwekerij de Kas: een kas waar ze planten, zaden, groenten en fruit verbouwen. Deze worden onder andere weer verkocht via Rechtstreex, een online supermarkt met verschillende wijkpunten in regio Rotterdam. Zij bouwen aan een lokale voedselketen met eerlijke prijzen voor de boer.

Bezoek aan Stadskwekerij de Kas in Rotterdam.

Denken in kansen

Door op bezoek te gaan bij maatschappelijke en duurzame projecten doen de jongeren veel inspiratie op. Vaak is er meer mogelijk dan zij in eerste instantie denken. Als je bijvoorbeeld denkt dat je bij Stadskwekerij de Kas alleen iets kan doen met groente of fruit, zit je er goed naast. De werkzaamheden en plannen zijn veel breder. Zo ontdekten de jongeren dat Stadskwekerij de Kas ook plannen heeft om de omgeving en het pand te herinrichten. Iemand die iets met ruimtelijke inrichting wil doen, kan zo aan de slag. Ook is er een marketing- communicatieafdeling, wat voor anderen weer interessant is. Daarnaast komen er eenzame ouderen over de vloer, wat voor iemand die op sociaal-maatschappelijk gebied iets wil doen, weer een mooie kans is. De deelnemers leren zo wat het betekent om in kansen te denken – en niet direct te denken ‘dit is niks voor mij’.

Bezoek aan Rechtstreex in Rotterdam

“De één weet al heel concreet dat hij iets met verticale tuinen wil doen, de ander wil graag vrienden maken. Wij zorgen ervoor dat iedereen een plekje krijgt bij een project die past binnen hun persoonlijke doel”

Na de bezoeken stellen de jongeren hun top 3 van vrijwilligersprojecten op. Op basis van hun persoonlijke doel, worden zij gematcht met de projecten. De persoonlijke doelen zijn heel verschillend: “De één weet al heel concreet dat hij iets met verticale tuinen wil doen, de ander wil graag vrienden maken. Wij zorgen ervoor dat iedereen een plekje krijgt bij een project die past binnen hun persoonlijke doel”, vertelt Jamal enthousiast.

Wil jij ook jouw werken aan jouw toekomst? Ga jij impact maken bij toffe projecten in Rotterdam? Check de site van GLOW UP!.

GLOW UP! Rotterdam is een onderdeel van MDT (Maatschappelijke Diensttijd). 

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.