Starters leveren grote bijdrage aan realiseren Waanzinnige Waldecktuin

Diana Greeven is vanaf het eerste uur betrokken bij de Waanzinnige Waldecktuin, een bewonersinitiatief in de Haagse wijk Nieuw-Waldeck. Drie starters hielpen in het najaar van 2016 haar droom, en die van een aantal enthousiaste buurtbewoners, te realiseren: de totstandkoming van de Waanzinnige Waldecktuin. “Mede dankzij deelname is het in sneltreinvaart gegaan en ligt er nu een goed plan.”

Handtekeningen als tegengeluid

De gemeente had al langere tijd het plan om op een braakliggend terrein in de Haagse wijk Nieuw-Waldeck (stadsdeel Loosduinen) een groot aantal huizen te bouwen. Buurtbewoners waren hier echter fel op tegen; zij zagen hun laatste beetje groen in de wijk op die manier verloren gaan. Als tegengeluid besloot een betrokken bewonersgroep, onder leiding van initiatiefnemer Diana Greeven, een handtekeningenactie te starten. Het resultaat: geen nieuwe woningbouw, maar de invulling van het stuk grond werd toegekend aan de buurtbewoners.

Zoveel mensen, zoveel wensen

“Ik hield toen een enquête onder buurtbewoners en kwam er op deze manier achter wat de bewoners graag zouden willen maken van het stuk grond”, zo legt Diana uit. Maar ja, zoveel mensen, zoveel wensen. “Toen kwam Starters4Communities op ons pad.” Een groepje van drie enthousiaste starters ging met initiatiefneemsters Diana en Linda aan de slag om een plan op te stellen om de ideeën van de wijk te kunnen realiseren. Zo ontstond de Waanzinnige Waldecktuin, een ontmoetingsplek voor jong en oud met speelmogelijkheden voor kinderen, een pluktuin en nog meer leuke faciliteiten

Grote bijdrage

“De drie starters hebben een enorm grote bijdrage geleverd aan het realiseren van de Waanzinnige Waldecktuin. Alle aspecten van het realiseren van de tuin en de vragen die wij hadden werden in het plan van aanpak belicht.” Naast het afgeleverde rapport heeft deelname aan Starters4Communities nog veel meer opgeleverd. Diana en Linda waren heel erg blij met de starters. “Ze gaven ons zo veel energie” vertelt Diana. “Ze kwamen steeds met creatieve ideeën, ze stelden kritische vragen en durfden eerlijk te zijn.”

Naast dat initiatieven zoals de Haagse Waanzinnige Waldecktuin veel aan S4C hebben, denkt Diana dat de starters ook veel leerden in het najaar van 2016.

“Het is leuk om met jonge en gedreven mensen samen te werken; ik zou zo weer meedoen!”

Waanzinnige Waldecktuin

Er is in de afgelopen twee maanden heel veel gebeurd. Zo is de werkgroep Waanzinnige Waldecktuin binnen twee maanden uitgegroeid van 2 naar 15 leden. “Dankzij deze nieuwe aanwinsten én het rapport van de starters is eigenlijk alles startklaar. Bij een ‘go’ van de gemeente kan de werkgroep direct aan de slag om de tuin te realiseren,” aldus de bevlogen Diana. Het duurt dus vast niet lang meer of de Waanzinnige Waldecktuin is daadwerkelijk te bezoeken.