Deze zomer faciliteerden we een Summer School sociaal ondernemen in de Zaanstreek. Dit keer niet met starters, maar gewoon met ons eigen team en partner Bureau voor Durf, met ondersteuning van de gemeente. Super om onze S4C-methode, expertise en praktijkervaring in te zetten om negen Zaanse bewonersinitiatieven te helpen opstarten als sociale onderneming. Met resultaat en dus ook vervolg! Komend jaar pakken we door in de Zaanstreek en andere gemeente om sociaal ondernemerschap een boost te geven.

Wat hebben we gedaan?

De Summer School bestond uit een serie van zeven trainingsdagen, aangevuld met coaching en een afsluitend pitch-event waarop de resultaten werden gepresenteerd. Het traject bestond uit drie blokken van elk 1 tot 3 trainingsdagen per blok. Tussen de blokken door gingen de deelnemers naar huis met veel handvaten om hun concept verder uit te werken. Hiernaast lagen er concrete opdrachten om de behoefte van gebruikers, partners en klantgroepen scherp te stellen en het idee experimenteel te testen. We werkten aan het business model, het scherpstellen van de beoogde impact en de branding en marketing. Tijdens de Summer School ontleenden we tools uit Design Thinking en Lean Start-up, aangevuld met oefeningen uit onze S4C-toolkit en vele praktijkvoorbeelden van inspirerende initiatieven waar we zelf mee hebben mogen werken.

De sociale start-ups

De sociale start-ups waren divers en verschillend qua fase waar de initiatiefnemers in verkeerden. Zo was een deelnemer als vrijwilliger al een tijd bezig met een stichting voor mantelzorgers, met de droom om dit te professionaliseren en er ook eigen inkomsten uit te halen. Een ander liep rond met het idee van een Arabisch multifunctioneel centrum waar vrouwen met een vluchtelingenachtergrond kunnen werken, en eten en cultuur samenkomen. Er was een oud-onderneemster toe aan een nieuw concept: een combi speelgoedwinkel/buurtcafé waar jongeren werken met een chronische beperking. Een start-up van een hippe tweedehandskledingwinkel waar mensen met minimum bestedingsbudget met trots naar binnen zouden lopen. Er waren ook gedreven ZZP’ers die als Stadsdichter, verhalenverteller, buurtverbinder of opfleurder van de openbare ruimte hun toegevoegde waarde voor de bewoners van de Zaanstreek wilden vergroten. Een divers gezelschap waar we met veel plezier mee hebben mogen werken. Geweldig om te zien welke stappen zijn gezet!

Meer Summer/ Autumn/Winter & Spring Schools!

We hebben de Summer School met veel plezier georganiseerd en het smaakt naar meer. Ook de Gemeente Zaanstad is zeer te spreken over de geboekte resultaten. Samen gaan we kijken hoe we inkomstenbronnen voor de wintereditie kunnen diversifiëren. Dit doen we o.a. door de trainingsdagen toegankelijk te maken voor een breder publiek: professionals uit de zorg- en welzijnssector, en young professionals uit het bedrijfsleven.

Wil jij ook een “Summer” School sociaal ondernemen in jouw gemeente, laat je gegevens achter en we nemen contact op. 

contactformulier