nieuws • duurzaamheid & circulaire economie
Nijmegen
Nijmegen start met duurzame projecten

Laatste plekken voor trainingsprogramma in Nijmegen

Bouw jij mee aan lokale verandering? Klaar voor persoonlijke trainingen, ontwikkeling en uitbreiding van jouw netwerk? Meld je dan nu aan voor het Starters4Communities programma in Nijmegen. Volg trainingen en werk in teams aan projecten met impact. Dit programma start op 5 maart 2020.

Nijmeegse impactprojecten

Feed Your Mind
De stichting Feed Your Mind wil via fooddesign een actieve bijdrage leveren aan de transitie van de voedselvoorziening door het combineren van wetenschappelijk en ontwerpend onderzoek en implementatie van bevindingen in samenwerking met bedrijven, instellingen en consumenten.

Vraagstuk: Hoe kan Feed Your Mind zijn financiële duurzaamheid versterken?

Versfabriek
Versfabriek verzamelt koffiedrab bij zorginstellingen en lokale horecagelegenheden uit Nijmegen. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt. De zwammen vinden hun weg terug naar de stad en komen terecht op het menu van cafe’s, restaurants en zorginstellingen. Of worden verwerkt tot bitterballen en kroketten. Na gebruik wordt de koffiedrab tot biogas en compost verwerkt. En daarmee is de cirkel rond!

Vraagstuk: Hoe kan Versfabriek een lokale en duurzame logistieke service ontwikkelen om koffiedrab (en andere bruikbare reststromen) op te halen en producten af te leveren bij (in het centrum gelegen) Nijmeegse horecagelegenheden?

Schrav
Schrav is een Nederlands label dat streetwear en duurzaamheid combineert tot tijdloze merch. Geïnspireerd door de skate- en sneakerscene, outdoor en het milieu maken we gelimiteerde collecties van restpartijen stof. De zogenoemde leftovers worden zo lokaal mogelijk gesourced en in een atelier in Arnhem verwerkt.

Vraagstuk: Hoe kunnen we vanuit Schrav een vernieuwend retailconcept ontwikkelen wat bijdraagt aan een stijging van de offline verkoop.

Backpackspullen
Backpackspullen.nl verkoopt backpacks en allerlei spullen voor op reis. Maar hoe mega zonde is het om een backpack te kopen om vervolgens 95% van het jaar in de kast te leggen? Ik wil onze klanten uitdagen om te kiezen voor duurzame producten en deze voor het leven te gebruiken, te repareren uit te lenen of te verhuren. Deze zoektocht naar minder consumptie wil ik samen met jullie starten om tot een nieuw concept en verdienmodel te komen.

Vraagstuk: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat backpackspullen optimaal gebruikt worden? Hoe kan een maximale impact gerealiseerd worden?

Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees meer over ons programma in Nijmegen, of meld je direct aan. We starten 5 maart 2020.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.