Wijkkunde: een voorbeeld voor succesvolle samenwerking

Burgers willen vaker actie ondernemen in hun omgeving. Met thema’s als duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid of verbinding willen betrokken bewoners de wijk verbeteren. Vaak sluit dit mooi aan bij wensen of actiepunten van de gemeente of andere partijen. Daarom wil de overheid ook steeds vaker burgerparticipatie stimuleren. Toch blijft dit vaak nog slechts een wens, weet men niet goed hoe de juiste partijen effectief kunnen samenwerken en spelen er verschillende belangen. Vanuit de overheid heerst er een verwachting dat burgers met een uitgewerkt voorstel komen en is vaak slechts een idee niet genoeg. Vanuit de burgers heerst er vaak de ervaring dat de overheid niet wil meedenken met de ideeën van de bewoners. Vaak stagneren ideeën en blijft samenwerking een grote uitdaging.

 

Toch zijn er steeds meer succesverhalen met een effectieve samenwerking om bottom-up projecten van de grond te krijgen. Deze pioniers zijn koplopers in het doorbreken van de top-down structuur van vroeger met starre bureaucratie en een nieuwe manier van samenwerken. Door met verschillende partijen aan tafel te zitten en uit te vinden hoe zij hun krachten kunnen bundelen, komen er steeds meer mooie projecten van de grond.

 

Wijkkunde: een toevlucht voor betrokken burgers

Zo ook in de actieve Amsterdamse Indische Buurt, waar ondernemende bewoners rondlopen met veel ideeën om de buurt te verbeteren. Hier werd geconstateerd dat deze vele ideeën vaak moeilijk uit te voeren zijn en dat het lang duurt om de juiste persoon te spreken. Dit was aanleiding voor het opzetten van Wijkkunde, een toevlucht voor betrokken burgers, die een podium voor ideeën biedt, een klankbord en passende ondersteuning. Wijkkunde is een groep van experts vanuit verschillende hoeken: vanuit de gemeente, hogeschool, welzijnsorganisaties en experts op het gebied van sociaal ondernemen. Door dit brede netwerk kan Wijkkunde de ideeën verder helpen. Het inzetten op het verbinden van de juiste mensen met elkaar, is dan ook vaak de sleutel tot succes.

 

Verbinding is de sleutel

Antje Tilstra, programma coördinator sociaal ondernemen bij Starters4Communities en één van de projectleiders van Wijkkunde, vertelt hoe zij verbinding leggen tussen verschillende partijen: “Wat voor vragen spelen er nu en waar loop je tegenaan? – Daar zijn wij bij Wijkkunde vaak benieuwd naar. In de maandelijkse gesprekken kunnen bewoners hun hulpvraag met ons delen. Gelijk aan het einde van het gesprek kunnen wij ze naar de juiste personen doorverwijzen binnen ons netwerk. Zo zijn wij een verbindende partij. Soms maken we gebruik van sociaal kapitaal en nodigen we bij de gesprekken de juiste mensen uit die veel ervaring hebben met een bepaald onderwerp. Zo wordt er expertise en ervaringen uitgewisseld. Aan het einde wordt er een verslag met actiepunten opgesteld, zodat zij direct verder kunnen”.

 

De ambitie van Wijkkunde is dan ook om een bekend gezicht te zijn, zodat mensen elkaar sneller kunnen vinden en sneller weten welke stappen zij moeten nemen. Dit zijn vaak hele concrete zaken: “Soms staat er een mooi projectplan, maar is er nog geen idee voor een fondsenplan. Soms zijn er veel capaciteiten voor een sociale onderneming, maar mist een idee het commerciële aspect”, vertelt Antje.

Antje geeft de volgende tips mee om jouw project verder te helpen

  • Kom met zoveel mogelijk mensen in contact;
  • Blijf in jezelf geloven. Soms kan het even duren voordat je de juiste persoon weet te vinden die jou verder kan helpen – doorzetten is dan de sleutel;
  • Ga goed na wat je zelf kan en wat je kan uitbesteden. Veel mensen willen naast hun werk een project opzetten en is tijd vaak een issue. Probeer mensen om je heen te zoeken, een team te vormen en taken te verdelen.

 

Over Wijkkunde : Wijkkunde is een initiatief van Indische BuurtBalie, Civic, Profi-Leerbureau, BOOT, Starters4Communities en Stadsdeel Oost. Ondernemende Amsterdammers uit de Indische Buurt kunnen hier terecht voor hulp voor hun project. Wil jij meer leren over sociaal ondernemen of woon jij niet in deze buurt? Starters4Communities biedt trainingsprogramma’s in sociaal ondernemen in verschillende steden in Nederland. Kijk hier voor meer informatie.