gezondheid & welzijn
Nijmegen
De eerste duizend dagen van een kind

Impactproject Pre-Care maakt ouders en professionals bewust van het fundament in de ontwikkeling van een kind

[et_pb_cpt_featured_image2 image_size=”large” _builder_version=”4.0.9″][/et_pb_cpt_featured_image2]

De eerste 1000 dagen zijn hét fundament voor de verdere ontwikkeling van het kind. Veel ouders zijn tijdens de zwangerschap bezig met de babykamer, de bevalling en wat je wel en niet mag eten. Maar wat als het kindje er is? Ouders vinden steun bij organisaties, zoals het consultatiebureau en de GGD, die zich vooral op de fysieke ontwikkeling richten. Moeder en dochter, Sacha van der Put en Bo Herms, vonden dat er meer aandacht moest komen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Zij richtten Pre-Care op, een sociale start-up die professionals en ouders bewust maakt van de ontwikkelingsmogelijkheden en kansen in de eerste 1000 dagen van een kind. Tijdens het programma van Starters4Communities in Nijmegen werkten zij hun businessmodel uit. Impactmaker Bo Herms vertelt over haar ervaring.

Waarom zijn jullie gestart met Pre-Care?

“In de zorg wordt vooral aan de achterkant gewerkt, pas als het probleem er is. Wij willen aan de voorkant beginnen. In de eerste duizend dagen liggen er heel veel kansen en mogelijkheden. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook bij de ontwikkeling van de hersenen, gedrag en mentale weerbaarheid. Toch wordt er in de praktijk pas in actie gekomen, wanneer er een probleem is. Wij willen ouders en organisaties meer bewust maken van deze ontwikkelingen en ondersteunen bij vragen over deze aspecten. Iedere ouder wilt het beste voor zijn/haar kind, dit kan gepaard gaan met vragen en onzekerheden. Er heerst een soort taboe om deze vragen ook te stellen. Wij willen deze drempel lager maken en ouders en professionals praktische handvatten bieden.” 

“Voor ons is door het programma een hele wereld opengegaan. We wisten helemaal niet dat er op het gebied van sociaal ondernemen zoveel gebeurt.”

Wat hebben jullie bereikt tijdens het programma?

“We hebben bij Starters4Communities heel mooi de kans gekregen om als deelnemer én impactproject deel te nemen. Dat heeft ons de kans gegeven om aan de slag te gaan met de vraag hoe we ons ideaal kunnen omzetten naar een duurzame sociale onderneming. We hebben het hele proces doorlopen, met vragen als: ‘Wie zijn wij als organisatie? Wat willen we? En: wie is onze doelgroep?’.”

Moeder en dochter, Sacha van der Put en Bo Herms, oprichters van Pre-Care.

“Nu zijn we aan het eind van het programma en hebben heel duidelijk welke producten we willen aanbieden. We ontwikkelen trainings- en coachingssessies voor professionals en ouders. Die willen we bereiken via organisaties die al betrokken zijn bij vroege kindontwikkeling, zoals bijvoorbeeld het consultatiebureau. Zo kunnen we hun meer inzicht te geven in de ontwikkeling tijdens de eerste duizend dagen van een kind. Niet alleen met theorie, maar juist ook door de vertaling te maken naar de praktijk. 

Voor ons is door het programma een hele wereld opengegaan. We wisten helemaal niet dat er op het gebied van sociaal ondernemen zoveel gebeurt. We vonden het tijdens de Social Enterprise Days ook heel mooi om te zien dat zoveel mensen bezig zijn met de Sustainable Development Goals. De workshops hebben ons stapje voor stapje geholpen om ons businessmodel vorm te geven. Ook hebben we geleerd om dingen gewoon te doen. Wij blijven al snel aan de keukentafel zitten brainstormen over ideeën. Nu hebben we geleerd om die telefoon op te pakken, actie te ondernemen, te ervaren en daarna bij te schaven.”

Wil jij ook werken aan een betekenisvolle carrière? Wil jij bijdragen aan een sociale en duurzame toekomst? Lees meer over ons trainingsprogramma in Nijmegen hier.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.