duurzaamheid & circulaire economie
Nijmegen
Urban farming bij Versfabriek in Nijmegen
februari 03, 2020

Versfabriek brengt de productie van voedsel weer terug naar de stad. Deze lokale urban farm teelt lokaal voedsel op organische reststromen uit de stad Nijmegen. Platte daken, verlaten terreinen, containers en kelders functioneren als moderne urbane akkers. Versfabriek richt zich momenteel op het verzamelen van koffiedrab bij horecagelegenheden en zorginstellingen. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen geteeld en weer verkocht aan lokale horeca. Eerder nam Versfabriek deel als impactproject bij Starters4Communities. Dankzij de deelnemers werd er een nieuwe productlijn ontwikkeld op basis van oesterzwammen. De Urbanburger, Zwambal en Zwamkroket kreeg een plekje op de lokale menukaart! Versfabriek gaat in februari 2020 weer deelnemen als impactproject om volgende stappen te zetten.

Deelnemers Tessa Spangenberg en Elles van der Heijden werkten aan de uitdaging oesterzwammen het hele jaar door te kunnen verkopen. Zij ontwikkelden in samenwerking met Restaurant Wally en Restaurant De Nieuwe Winkel een nieuwe productlijn: de Urbanburger, Zwambal en Zwamkroket.

Het hele jaar oesterzwammen

Voor Ruud Klep is duurzaam ondernemen een tweede natuur. Van huis uit is hij ecoloog en heeft hij oog voor wat de wereld beter maakt. Waarom een sociale onderneming starten? “Dat is alsof je me vraagt waarom ik eet of drink!”, lacht Ruud. Met de oesterzwammen van Versfabriek draagt Ruud bij aan de circulaire economie. Koffiedrab wordt verzameld van zorginstellingen en lokale horecagelegenheden uit Nijmegen, wat gebruikt wordt voor de kweek van zwammen. Deze vinden hun weg weer terug naar café’s, restaurants en zorginstellingen. Uit de koffiedrab die na de kweek overblijft wordt biogas gewonnen en uiteindelijk tot compost verwerkt. Het is echter niet zonder uitdaging om zo’n cirkel ‘rond te krijgen’. Het vraagt creativiteit om het gehele jaar door oesterzwammen te verkopen. “In Nederland zijn zwammen een typisch product voor in de herfst en de winter, maar hoe kunnen we de klap van de zomer opvangen?” Door oesterzwammen te verwerken in producten als bitterballen, kroketten en burgers kunnen de oesterzwammen het hele jaar door verkocht worden.

“Waarom een sociale onderneming starten? Dat is alsof je me vraagt waarom ik eet of drink!”

– Ruud Klep

Nieuwe uitdaging

Nu is het tijd om volgende stappen te zetten! Tijdens aankomend programma van Starters4Communities in Nijmegen gaan deelnemers aan de slag een nieuwe uitdaging van dit impactproject: 

Hoe kan Versfabriek een lokale en duurzame logistieke service ontwikkelen om koffiedrab (en andere bruikbare reststromen) op te halen en producten af te leveren bij Nijmeegse horecagelegenheden?

Sustainable Development Goals

Wist je dat Versfabriek bijdraagt aan de Sustainable Development Goals? Deze doelen zijn opgesteld om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een globaal kompas voor sociale en duurzame uitdagingen.

Versfabriek draagt bij aan 2 Sustainable Development Goals: SDG 11 en 12. Meer weten over de doelen? Lees verder op de site van SDG Nederland.

Wil jij bouwen aan een duurzame toekomst? Bijdragen aan Versfabriek of andere sociale en duurzame projecten? Meld je dan aan voor het programma van Starters4Communities in Nijmegen.

partners

in het kort

Starters4Communities gelooft dat bottom-up impact ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen. Met onze trainingen en community zijn wij dé springplank voor veranderaars die mee willen bouwen. Doordat deelnemers helpen om het concept, verdienmodel en bereik van impact projecten te versterken, zorgen we direct voor meer impact!

Wij zijn aangesloten bij Social Enterprise NL, opgenomen in het register van Code Sociale Ondernemingen en ontwikkelen al sinds 2013 erkende programma’s.